Går du i säljtankar? Här är tipsen som säkerställer en lyckad försäljning

Är det dags att sälja din befintliga bostadsrätt och förverkliga dina drömmar om att flytta till något större? Då finns det några steg du bör ta för att säkerställa en lyckad försäljning. Att sälja en fastighet är trots allt en stor affär och du vill att allt ska vara på sin plats. Här delar vi således några experttips om hur du säkrar en framgångsrik försäljning.

  • Välj en mäklare med omsorg

Du kan naturligtvis sköta hela bostadsförsäljningen själv. Men få människor har tid att göra detta, åtminstone om du vill garantera att du får det pris du önskar för fastigheten och att hela processen går smidigt. Därför bör du anlita en yrkesskicklig mäklare som hjälper dig att få till en lyckad affär och tar hand om de tidskrävande delarna av försäljningen. 

 

Det är viktigt att välja en mäklare som du kan samarbeta med och en som har mångårig erfarenhet inom bostadsmarknaden i ditt område. Letar du efter en mäklare i Trosa med omnejd kan du förslagsvis anlita Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som erbjuder en helhetslösning i form av fastighetsförmedling, försäkringar, lånelöfte och eventuellt bolån.

  • Lägg upp en plan för försäljningen

Inför bostadsförsäljningen är det väsentligt att du har en väl utarbetad plan. Du måste vara tillgänglig under hela försäljningen, även om mäklaren såklart sköter den största delen av arbetet. Men det är nog ingen bra idé att åka på semester mitt under försäljningsprocessen. 

 

Därutöver bör du ha en plan för framtiden. Har du köpt en ny bostad redan – om ja, hur ser tillträdet ut? Om nej – vart planerar du att bo om försäljningen går igenom tidigare än du räknat med? Därutöver bör du skaffa dig en överblick över bostadsmarknaden – är det läge att sälja bostaden nu, eller kommer du att tjäna på att avvakta? Det är viktigt att du har en plan så att du kan sälja och köpa nytt/flytta i lugn och ro.

  • Maximera slutpriset

Nu är det dags att maximera slutpriset på din fastighet genom att presentera den på bästa möjliga sätt. Inför fotograferingen bör du göra dig av med allt onödigt i bostaden och fixa eventuella reparationer som behövs för att bostaden ska se så attraktiv ut som möjligt. Därefter löser mäklaren resten. 

 

Din mäklare kommer att anlita en professionell stylist som gör iordning bostaden och därefter kommer en fotograf att plåta bilder på bostaden som ska användas i annonsen. Bilderna, tillsammans med mäklarens säljande text och en planskiss, kommer att vara det som köparna ser i annonsen. Ju mer tilltalande annonsen är, desto högre kan du räkna med att slutpriset blir.

  • Var tillgänglig vid visning och kontraktsskrivning

Även om vi redan har betonat vikten av att vara närvarande under hela försäljningen är det ännu viktigare att vara närvarande under visningarna och framför allt vid kontraktsskrivning. Det är mäklarens uppgift att organisera visningar och sköta allt pappersarbete som krävs för att kontraktsskrivningen ska gå rätt till, men eftersom det är din bostad som ska säljas vill du också vara delaktig i processen. Det signalerar också professionalism och personlighet, vilket kan vara avgörande för ett önskvärt slutpris.