Säsongsanpassad trädgårdsdesign med trä

Sverige är ett land med fyra väldigt distinkta årstider, som alla är otroligt vackra och harmoniska på sitt eget vis. Genom att integrera trä i din trädgårdsdesign kan du förstärka den skönhet som de olika säsongerna tar med sig och samtidigt låta trädgården berätta sin egen historia som ändras med varje väderomslag.

Vårens uppvaknande

Våren är en tid av uppvaknande, förnyelse och liv. Genom att använda trä i vårens trädgårdsdesign kan du skapa en atmosfär av värme, optimism och framtidstro. Ett trädäck med några träbänkar och någon utestol blir en perfekt plats att avnjuta årets första soliga dagar. Lägg till några vackra krukor och planteringslådor med vackra vårblommor i för en harmonisk atmosfär.

Sommarens lyckliga tider

På sommaren är det dags att vara ute och njuta av det härliga vädret. Se till att ta vara på våra lyckliga sommardagar genom att inreda din trädgård på ett trevligt och inbjudande sätt. Genom att sätta upp skuggande pergolor i trä skapar du perfekta platser för avkoppling i värmen, samtidigt som ett stort trädäck är perfekt för sommarens fester och middagar. Använd stilrena och hållbara möbler i material som ceder eller tryckimpregnerat trä för trädgårdsbord och stolar.

Genom att inkludera trädetaljer som trästaket och klätterväxter som slingrar sig runt träramar ger du din trädgård en naturligt inbjudande atmosfär på sommaren.

Höstens kontrast

När hösten närmar sig förändras trädgårdens färger snabbt. Många träslag har en naturlig nyans av guld, rött och brunt vilket bildar en perfekt harmoni med färgen på höstens löv. Använd planteringslådor för vackra höstblommor och sköna utomhusmöbler kombinerade med mjuka kuddar och filtar så får du en jättemysig plats att vistas på även under höstens kyligare dagar.

Vinterns utmaning

När det kommer till trädgårdar och trädgårdsmöbler är vintern alltid lite av ett dilemma. Det finns inte så mycket att göra då trädgården är fryst och täckt av snö, så det mesta handlar om att bevara och skydda det som finns. Genom att välja hållbara trämaterial och skydda dem under vinterns kalla månader ser du till att de håller sig i fint skick och går att använda i lång tid framöver.

Pergolor och träpaviljonger kan transformeras till naturliga snöskyddade platser att vistas på. Bygg fågelholkar och placera runt om i trädgården och njut av alla vackra fåglar som söker sig till ditt vinterparadis.

Tips: Så här inreder du din trädgård för alla säsonger

 

Välj flexibla och anpassningsbara möbler: Välj trädgårdsmöbler som är lätta att flytta och gärna anpassningsbara. På så sätt kan du flytta runt och anpassa dem efter årstid och väder och kan enkelt ställa dem väderskyddat om det behövs.

Använd naturliga färger: Naturen är otroligt vacker och det är någonting du bör ta vara på. Trä har en naturlig färg och genom att låta det behålla sin naturliga skönhet kommer dina trämöbler att komplettera årstidernas skiftande färger perfekt.

Våga använda trädetaljer: Skapa personlighet och väck ett intresse i din trädgård genom att integrera diverse trädetaljer som exempelvis strategiskt placerade träpinnar, trädgårdsbågar och träskulpturer. Det ger din trädgård en ny, intressant dimension samtidigt som det skapar en enhetlig och naturlig design.